Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
trochę jak za PRL :) tu przepis na 3-4 słoiczki
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Składniki
MIelimy mięso na średnich oczkach (albo kupujemy już mielone - ja tak zrobiłam), dorzucamy do niego resztę składników.
Intensywnie wyrabiamy mięso z dodatkami, w międzyczasie dolewając wodę. Trzeba się do tego bardzo przyłożyć, żeby nasza kiełbasa była zwarta. Mi to zajęło ok. 10-15 minut. Mięso ma być kleiste, kluchowate, zwarte.
Czyste słoiki napełniamy mięsem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Zakręcamy nieuszkodzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy (do dużego garnka na dno dajemy ściereczkę lub warstwę gazety, wstawiamy słoiczki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości, gotujemy na malutkim ogniu 30-40 minut od zawrzenia wody). Słoiki zostawiamy w wodzie do ostygnięcia lub wykładamy na ściereczkę rozłożoną na blacie. Kiedy będą zimne, wkładamy je do lodówki i przechowujemy. Można je w ten sposób przechowywać do miesiąca, ale znikają szybciej :)