Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdzi się jako mięsny dodatek do kanapek. Odpowiednio doprawiona jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Przygotowując ją samodzielnie możecie być spokojni o jej skład. Z pewnością będzie zdrowsza i smaczniejsza od sklepowych odpowiedników.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1585
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Karkówkę kroimy w kostkę i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, majeranek, chili, ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec wsypujemy dwie łyżeczki żelatyny. Całość zalewamy wodą i mieszamy w taki sposób, aby całe mięso przeszło smakiem przypraw.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień karkówkę przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Staramy się wypełnić mięsem około 3/4 wysokości słoika. Całość dociskamy, słoik zakręcamy.
Słoiki z karkówką wstawiamy do garnka w taki sposób, aby zostawić między nimi delikatny dystans. Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Mięsne konserwy gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy je z garnka i studzimy. Na drugi dzień proces pasteryzacji powtarzamy. Mięso w słoikach przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy.