Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam karkówkę dojrzewającą podwędzaną, idealna wędlina na święta, naturalna i bardzo smaczna. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/t5K6UIZZdTI
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 454
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13272
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 454
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13272
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Składniki
Karkówkę myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do większej miski, zasypujemy solą i cukrem, dokładnie mieszamy i wcieramy w mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas przekładamy karkówkę na drugą stronę aby równomiernie wytracała wodę z wnętrza. Po 48 godzinach mięso dokładnie płuczemy i nabijamy na hak, wieszamy w przewiewnym miejscu aby się obsuszyła przed wędzeniem. Po tym czasie rozpalamy wędzarnię i ją osuszamy, redukujemy temperaturę do 30 stopni i wkładamy karkówkę do środka wędzarni, podwędzamy około 2-3 godzin w temperaturze 30 stopni. Po tym czasie mięso wieszamy do dojrzewania w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na minimum 14 dni i gotowe !!!
Karkówkę kroimy bardzo cienko, wtedy jest najlepsza :-) Smacznego !!!