Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galantyna rybna w paski"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Z włoszczyzny ugotuj wywar. Odcedź, ugotuj w nim dorsza i łososia. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją połową szklanki zimnego wywaru. Dodaj starty chrzan i kremówkę. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Masę gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj zmielonego dorsza, żółtka, wlej rozpuszczoną żelatynę.
Marchewkę i cukinię pokrój w cieniutkie paski, zblanszuj. Wyłóż nimi formę. Nałóż pół masy, dodaj kapary, nałóż drugą porcję masy. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by stężała.
Czas: około 80 minut
Warto wiedzieć
Potrawy mięsne w galarecie były znane w Polsce już w XVI wieku. Mikołaj Rej pisał o „gzelcach”, czyli nóżkach w galarecie. Galantyny robiono z cielęciny, gęsich wątróbek, prosiąt. Zawsze były one wyjątkową ozdobą szlacheckich stołów.Źródło: Dobry Tydzień