Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson wołowy, podczas produkcji zostaje nam aromatyczny bulion wołowy i warzywa na sałatkę. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Polecam serdecznie i zapraszam na film :-) Przepis https://youtu.be/spYKbCd2iaU
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 519
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 181
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14927
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 87
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 519
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 181
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14927
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 87
Składniki
Na początku należy szponder przepłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie wrzucamy go do większego garnka może być 5 litrów i zalewamy wodą tak aby delikatnie przykrywała mięso. Garnek wstawiamy na gaz i całość musimy zagotować, gotujemy pod przykryciem aby nie tracić energii, po zagotowaniu zbieramy wszystkie szumowiny, dorzucamy obrane i wymyte warzywa, liście laurowe i ziela angielskie. Już teraz gotujemy bez przykrycia i na wolnym ogniu około 3 godziny, po 1-1,5 godzinie wyciągamy warzywa które przydadzą się do zrobienia pysznej sałatki warzywnej, na 10 minut przed końcem solimy bulion do smaku. Po 3 godzinach wyciągamy szponder, musimy teraz oddzielić mięso od kości i rozdrobnić w 2-3 centymetrową kostkę, następnie jeszcze gorący bulion wlewamy do kubka około 100 ml. i wsypujemy resztę przypraw, które najlepiej przetrzeć w moździerzu, pieprzymy, solimy, mieszamy i odstawiamy aby uwolniły swój aromat. Następnie całą zawartość kubka wlewamy do rozdrobionego mięsa, mieszamy. Już teraz zajmiemy się formowaniem naszego salcesonu. Potrzebna nam będzie forma lub miska i folia spożywcza. Miskę wyścielamy na krzyż folią i przekładamy mięso, dociskamy i zarzucamy folię z góry aby całość była szczelna, jeszcze dokładnie wszystko dociskamy i nakładamy mały talerzyk, dociskamy go słoikiem litrowym z wodą. Gdy mięso całkowicie ostygnie, miskę ze słoikiem wkładamy do lodówki na 12 godzin aby salceson stężał i przerobił się. Bulion można poporcjować i zamrozić lub od razu zrobić pyszną zupę. Gotowe :-)