Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Przyprawy w ziarnach i liście laurowe gotujemy w dwóch szklankach wody tak długo, aby pozostała szklanka wywaru. Wieprzowinę, wołowinę i podgardle kroimy na kawałki. W rondlu układamy podgardle, wieprzowinę, wołowinę, a na niej plastry cebuli. Zalewamy przecedzonym, zimnym wywarem z przypraw. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięs. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę bułki kajzerki. Studzimy.
Wątróbkę zalewamy wrzątkiem, chłodzimy. Zawartość garnka i wątróbkę trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Wyrabiamy z żółtkami, gałką muszkatołową, solą, pieprzem mielonym i ziarnami zielonego, a na koniec z pianą ubitą z białek.
Wąskie, podłużne formy o długości 30 cm smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą. Napełniamy masą mięsną, dociskamy, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wierzch można udekorować plasterkami słoniny. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 200oC.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 189 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia