Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszczu nikomu nie trzeba chyba przedstawiać, gotuje się go w każdym domu. Tylko od inwencji kucharza zależy, z jakich mięs lub kości będzie wywar, czy znajdzie się w nim fasola Jaś albo inne dodatki. Moja wersja to moc soczystych i słodkich buraków połączona z wędzonym aromatem mięsa na kościach od schabu. Domowo, pysznie i porcja w ilości, która pozwala na zrobienie zapasów na czas, kiedy dopadnie nas kulinarne lenistwo.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Kości podzielić na mniejsze kawałki, zalać około 2 litrami zimnej wody, wstawić na gaz i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Zebrać łyżką lub sitkiem nieczystości, dalej gotować. Warzywa obrać, opłukać, buraki wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotować do miękkości, . Wyciągnąć z garnka, przestudzić zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kości obrać z mięsa, odłożyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w pół lub ćwierć talarki, wrzucić do garnka i gotować do czasu, aż będą prawie miękkie. Dodać starte buraki, mięso wędzone, ocet; doprawić pieprzem i majerankiem. Dolać wody w takiej ilości, by konsystencja zupy Wam odpowiadała. Śmietanę połączyć z 1 chochelką zupy, stopniowo dodawać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę na chwilę ściągnąć z gazu, dodać "zaklepkę", koper i gotować jeszcze około 3 - 5 minut. Podawać z chlebem lub solo. Smacznego. Recycling: z podanych ilości składników wyjdzie około 4 litrów zupy (lub więcej), warto kilka porcji wlać do słoików, zapasteryzować i zostawić "na czarną godzinę". Bardzo dobrze się przechowuje i nie traci smaku, po otwarciu należy ją jedynie zagotować.