Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aromatyczna pieczona szynka"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 215
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Do moździerza (można też wykorzystać do tego blender) wsypuję suszony rozmaryn, granulowany czosnek, paprykę ostrą, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Przyprawy bardzo dokładnie rozdrabniam. Następnie dolewam do nich oliwę. Energicznie mieszam, aż do uzyskania dość jednolitej, gęstej papki.
Mięso płuczę, starannie osuszam papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieram je ze wszystkich stron mieszanką przypraw (najlepiej zrobić to na noc).
Mięso wkładam do na czynia żaroodpornego, szczelnie zamykam i chłodzę w lodówce, minimum 12 godz. Po tym czasie szynkę posypuję płatkami papryki i piekę ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W ra zie potrzeby podlewam wodą.Źródło: Tina