Żółty ser domowej roboty

Żółty ser domowej roboty
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: renka
Bardzo dobry, można dodać przyprawy jakie kto lubi np. kminek, koper itp.Żółty ser najlepiej robić z nabiału dobrej jakości (wiejskiego) ja z takiego robiłam -)

Składniki

  • mleko, 1 litr
  • Ser biały, 1 kg
  • jajka, 2 całe, 1 żółtko
  • masło, 3 dag
  • soda, 1/2 łyżeczki (płaskiej)
  • sól, 1 płaska łyżka
  • przyprawy, wg. uznania

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować, na gotujące włożyć ser i gotować 20 min mieszając.

  2. Następnie odcedzić włożyć do miski, dodać jajka, sodę i roztopione masło.

  3. Szybko dobrze wymieszać i włożyć do uciętej plastikowej butelki (np. po oranżadzie)

  4. Włożyć do lodówki, po zastygnięciu przeciąć butelkę.

  5. SMACZNEGO !

Komentarze do przepisu (33)

wioleta333 12 listopada 2010
pycha ...
Majeczka1988 12 listopada 2010
ja poproszę z kminkiem :)
irma 12 listopada 2010
To mi się podoba..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mleko, 1 litr
  • Ser biały, 1 kg
  • jajka, 2 całe, 1 żółtko
  • masło, 3 dag
  • soda, 1/2 łyżeczki (płaskiej)
  • sól, 1 płaska łyżka
  • przyprawy, wg. uznania
Składniki