Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wiesz, co zrobić z białkami po upieczeniu ciasta, a w lodówce zalega brokuł, mamy na to najlepsze rozwiązanie. Ten zielony omlet z białek jest bardzo lekki i zaskakuje swoim wyglądem. Omlet sprawdzi się na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Serwuj go z sałatką ze świeżych warzyw, plasterkami wędzonego łososia lub kurczakiem gotowanym w bulionie.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Ugotuj brokuł w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli chcesz przygotować omlet na śniadanie, możesz to zrobić dzień wcześniej i przechowywać brokuł w lodówce. Ostudzone warzywo bardzo drobno przesiekaj, zblenduj lub zmiel w malakserze. W misce ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę, następnie dodaj masę brokułową, wodę lub mleko, posiekaną natkę pietruszki, po czym dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz lub użyj patelni z nieprzywierającą powłoką, przelej ciasto omletowe i smaż z obydwu stron po kilka minut. Innym rozwiązaniem jest upieczenie omleta w piekarniku. Wystarczy, że przelejesz masę do wysmarowanej masłem lub olejem tortownicy bądź ceramicznej foremki i wstawisz do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Zielony omlet z białek podawaj zawsze na ciepło. Dorzuć ulubione dodatki, koniecznie z dużą porcją świeżych warzyw.