Zdrowa tropikalna owsianka

Zdrowa tropikalna owsianka
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Uwielbiam swieze owoce na moich platkach owsianych, ale czasami lubie tez cos innego, jak ta tropikalna owsianka. Banany i ananasy posypane cukrem trzcinowym i karmelizowane na zloty kolor, podawane na cieplych platkach owsianych przygotowanych z mlekiem kokosowym, aby zachowac tropikalny smak , do tego pestki granatu i platki kokosowe - tworza doskonale, pozywne, zdrowe ale i smaczne sniadanie dla calej rodziny.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 banany
  • 1 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 3 czubate łyżki trzcinowego cukru
  • nasiona z połowy granatu
  • 3 czubate łyżki prażonego kokosa
  • syrop klonowy

Przygotowanie

  1. Gotowac w rondlu platki owsiane, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy przez ok. 5-6 minut ciagle mieszajac. Gdy platki zmiekna i zgestnieja odstawic z ognia, pokroic banany i ananasa i posypac cukrem trzcinowym.
    Podgrzac duza patelnie i smazyc ananasa i banany, raz obracajac az owoce sie zrumienia i skarmelizuja.
    Banany zajmuja nieco mniej czasu niż ananasy, wiec najpierw wyjac je z patelni i polozyc na talerzu, a następnie wyjac ananasa.

  2. Podzielic platki owsiane na 3 lub 4 miski i nalozyc na wierzch kostki ananasa, banany, pestki granatu i prazony kokos.
    Podawac z miodem lub syropem klonowym.

Komentarze do przepisu (5)

agafia 26 września
Wygląda przepysznie:)
Obserwator 26 września
U Ciebie jak zawsze ciekawie i pysznie.
BEATA1978 26 września
Mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 banany
  • 1 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 3 czubate łyżki trzcinowego cukru
  • nasiona z połowy granatu
  • 3 czubate łyżki prażonego kokosa
  • syrop klonowy
Składniki