Zapiekany ryż na mleku

Zapiekany ryż na mleku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszny powrót do dzieciństwa czyli ryż na mleku z jabłkami i cynamonem zapieczony w piekarniku.

Składniki

  • 100 g suchego ryżu (u mnie to ryż brązowy)
  • szklanka mleka (dowolnego)
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • pół jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka masła (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru/miodu i cynamonu oraz masła. Jeśli wybraliśmy ryż w woreczku to woreczek rozcinamy i gotujemy bez niego. Gotujemy dłużej niż jest to podane na opakowaniu. Ryż powinien być rozgotowany i mięciutki i powinien wchłonąć większość mleka. Jeśli okaże się, że mleka jest zbyt mało, to dolewamy odrobinę, aby uniknąć przypalenia.

  2. W czasie gotowania ryżu, obieramy jabłko i kroimy je w cienkie plasterki. Można je także zetrzeć na tarce. Ceramiczne foremki smarujemy cieniutko masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

  3. Foremki wypełniamy do połowy ryżem z mlekiem, a następnie kładziemy jabłka i na koniec znowu ryż już do pełna. Całość posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu kiedy wierzch się lekko się zrumieni, około 30 minut. Jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika z dodatkiem konfitury.

Składniki
  • 100 g suchego ryżu (u mnie to ryż brązowy)
  • szklanka mleka (dowolnego)
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • pół jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka masła (opcjonalnie)
Składniki