Zapiekanka z zielonym i czerwonym pesto

Zapiekanka z zielonym i czerwonym pesto
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Pyszna propozycja na oryginalne śniadanie, kolację lub jako gorąca przystawka na spotkanie ze znajomymi.

Składniki

  • 2 półbagietki
  • pesto zielone: pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 plasterki żółtego sera 2-3 łyżki oleju sól pieprz sok z cytryny
  • pesto czerwone: 100 g sera bałkańskiego 270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (waga netto) 2-3 łyżki oleju spod pomidorów
  • do przybrania pomidorki koktajlowe czerwone i żółte

Przygotowanie

  1. Bagietki kroimy wzdłuż na pół.

    Pesto zielone:
    Wszystkie składniki na zielone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.

    Pesto czerwone:
    Wszystkie składniki na czerwone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.

    Łyżeczką nakładamy na przemian zielone i czerwone pesto. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.

Składniki
  • 2 półbagietki
  • pesto zielone: pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 plasterki żółtego sera 2-3 łyżki oleju sól pieprz sok z cytryny
  • pesto czerwone: 100 g sera bałkańskiego 270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (waga netto) 2-3 łyżki oleju spod pomidorów
  • do przybrania pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
Składniki