Zapiekanka z jajkiem

Zapiekanka z jajkiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
To śniadanie wymyśliłam patrząc na otwartą lodówkę, zostało trochę tego, trochę tamtego, chleb z dwóch dni... i tak powstała ta pyszna warstwowa zapiekanka w małych foremkach. Nie lubię marnować jedzenia, więc u mnie zapiekanki zawsze świetnie się sprawdzają przy wykorzystaniu resztek z lodówki.

Składniki

  • 3-4 kromki chleba
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 małe słodkie papryczki
  • odrobina drobno tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 2 plastry szynki parmeńskiej

Przygotowanie

  1. Chleb pokroić na kawałki i usmażyć na patelni na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, usmażyć na maśle lub oleju razem z cebulą, doprawione solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Papryczki pokroić na cienkie plastry.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

    W foremkach ułożyć od dołu grzanki z chleba, pieczarki, kawałki pomidorów, plasterki papryczek, posypać tartym serem i wbić po jednym jajku.

    Foremki włożyć do piekarnika na 10 minut, tylko do stopienia sera i ścięcia białka, żółtko ma być płynne.

    Po wyjęciu z piekarnika dałam jeszcze po plastrze szynki parmeńskiej, ale nie jest to konieczne.

    Śniadanko było pyszne, chlebek zrobił się miękki i chrupiący zarazem, płynne żółtko było tą przysłowiową wisienką na torcie. Bardzo pożywne danie.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 23 listopada 2020
Bardzo smaczny przepis.
Pozdrawiam serdecznie :-)
gosiamamba 23 listopada 2020
Witam w składnikach jest 2 razy pomidor myślę że jedna z pozycji to papryczki?
Pozdrawiam
KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3-4 kromki chleba
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 małe słodkie papryczki
  • odrobina drobno tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 2 plastry szynki parmeńskiej
Składniki