Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne, domowe bułeczki, które aż zachęcają by się nimi częstować ;)
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 724
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 88
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 724
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 88
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać do momentu, aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko z masłem podgrzać do chwili, aż to drugie się stopi. Do rozpuszczonych drożdży dodać 2-3 łyżki mąki i wlać kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i zaczyn pozostawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 75 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach 13x18 cm (mniej więcej). Następnie ponacinać ukośnie dość gęsto.
Potem zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku i trzymając jeden koniec zawinąć do środka tworząc kształt róży. (U mnie wyszło 9 niemałych bułeczek).
Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Smacznego!