Wytrawne placuszki a`la caprese

Wytrawne placuszki a`la caprese
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Uniwersalny, nadaje się i na śniadanie jak i na kolację.

Składniki

  • 100 g mąki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki kremówki
  • suszone oregano
  • 3 suszone pomidory w oliwie
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kulka mozzarelli
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan i szczyptę soli wymieszałem. Następnie dodałem stopniowo stopione masło, śmietanę i żółtko. Doprawiłem pieprzem. Wymieszałem z suszonym oregano i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na koniec dodałem ubitą pianę z białka.
    Usmażyłem na patelni posmarowanej oliwą.
    Pomidora i mozzarellę pokroiłem w plastry. Na każdy placuszek położyłem pomidora, mazzarellę, posypałem posiekanym czosnkiem i startym parmezanem.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 23 marca 2016
Ale cudeńka! Chętnie wpadłabym na takie placuszki. Zgłodniałam ;)
Obserwator 23 marca 2016
Zapraszam :)
ciacho50 24 marca 2016
Cudo ;) na cudownym talerzu ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki kremówki
  • suszone oregano
  • 3 suszone pomidory w oliwie
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kulka mozzarelli
  • ząbek czosnku
Składniki