Włoski omlet ziemniaczany

Przepis dnia 2021-11-23
Włoski omlet ziemniaczany
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Nie tylko na śniadanie!

Składniki

  • Ziemniaki 8 szt
  • Cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • Suszone pomidory 4 szt
  • karczochy 4 serca miałam mrożone mogą być z zalewy
  • ricotta 10 dag lub biały kremowy serek
  • Jajo kurze 3 szt
  • paremzan 5 dag
  • sól i pieprz
  • Tymianek
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki i pokrojone w plastry obgotowałam 7 minut w osolonej wodzie. Połowę wyłożyłam do formy.

  2. Na oliwie lekko podsmażyłam cebulę, dodałam karczochy pokrojone w plastry i czosnek i pokrojone pomidory suszone. Miałam jeszcze dwa plastry szynki sezonowanej i tez dodałam od siebie.
    Wyłożyłam to na ziemniaki, trzeba dodać jeszcze ricottę. Przykryłam resztą ziemniaków i zalałam roztrzepanymi jajami doprawionymi solą, pieprzem i tymiankiem i parmezanem
    Można zapiekać do zrumienienia. W przepisie jest 25 minut ale sprawdziłam i w sumie piekłam 35 minut.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (25)

Nevermore 13 października
Em, może nie, o tej porze hehehe. Super żarełko :D
Docherro 14 października
Juz wiem co zrobię dzisiaj na obiad,fantastyczny omlet,pyha:)
SprytnaChochla 15 października
Wygląda obłędnie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki 8 szt
  • Cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • Suszone pomidory 4 szt
  • karczochy 4 serca miałam mrożone mogą być z zalewy
  • ricotta 10 dag lub biały kremowy serek
  • Jajo kurze 3 szt
  • paremzan 5 dag
  • sól i pieprz
  • Tymianek
  • Oliwa z oliwek
Składniki