Wegańskie placuszki bananowe

Wegańskie placuszki bananowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: natkadom
Przepyszne bananowe pancakes. Idealne na śniadanie. Bardzo zdrowe oraz wegańskie.

Składniki

  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego(można zmielić w młynku do kawy)
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kubka mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub mikserze)
  • 1/4 kubka płatków owsianych
  • 45g posiekanej gorzkiej czekolady (opjonalnie)
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Wymieszaj siemię lniane z wodą i odstaw do nasiąknięcia na 5 minut.

  2. Rozgnieć banany za pomocą widelca, dodaj namoczone siemię lniane, cynamon, mąkę owsianą, płatki owsiane i posiekaną czekoladę. Wymieszaj.

  3. Rozgrzej na patelni olej i smaż placuszki aż będą złotobrązowe.

  4. Podawaj ze świeżymi owocami, masłem orzechowym lub polane syropem klonowym i tahini.

Komentarze do przepisu (2)

Dolcevita-in-my-kitchen 01 listopada 2018
Jakie ciekawe placuszki i ten dodatek: siemie lniane, musze sprobowac :-)
natkadom 02 listopada 2018
W tym przypadku siemię lniane zastępuje nam jajko. Dzięki swojej galaretkowatej konsystencji wszystko łączy. :)
Składniki
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego(można zmielić w młynku do kawy)
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kubka mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub mikserze)
  • 1/4 kubka płatków owsianych
  • 45g posiekanej gorzkiej czekolady (opjonalnie)
  • olej kokosowy do smażenia
Składniki