Śmietanę wegańską kupiłam ostatnio w jednym z hipermarketów. Smakuje jak zwykła kwaśna śmietana, ale z lekkim kokosowym posmakiem. Świetnie sprawdzi się do słodkich dań!
Owoce zasypujemy cukrem, gnieciemy widelcem i na małym ogniu gotujemy kilka minut.
Banany miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, cynamon, kaszę i mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.
W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania. Gdy zaczyna wrzeć kładziemy kluski. Najlepiej nabierać masę na dużą łyżkę i małą łyżką zrzucać na wrzątek. Nie mieszamy, bo kluski się rozpadną! Najlepiej gotować w dwóch porcjach.
Po wypłynięciu gotujemy kluski jeszcze ok 2 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy na ciepło z sosem owocowym. Można przed podaniem posypać cynamonem lub mieszanką przypraw do kawy.
Komentarze do przepisu (1)