Wegański smalec

Wegański smalec
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.

Składniki

  • puszka białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki wody
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • Pieprz
  • Sól
  • „Skwarki” z kaszy:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia.

  2. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Ołupione jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na patelce na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Dodajemy zblendowaną fasolę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski i dodajemy kaszę. Mieszamy i podajemy.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

embepe13 17 lipca 2017
Czy to z tęsknoty za NORMALNYM jedzeniem wegetarianie nadają swoim potrawom takie nazwy? Czy używanie takich nazw... Czytaj całość »
Czy to z tęsknoty za NORMALNYM jedzeniem wegetarianie nadają swoim potrawom takie nazwy? Czy używanie takich nazw (wprowadzających w błąd) nie jest niedozwolone? I nie chodzi mi o smak, ten na pewno jest dobry, ALE NIE JEST TO SMALEC. Nie mam nic do wegetarian, ich sprawa, ale te ich smalczyki, kotleciki, flaczki czy inne erzace trącą... (obłudą?)
PatiGotuje 17 lipca 2017
Jak wiadomo weganie szukają swoich odpowiedników różnych dań. Nazwa tego dania, czyli SMALEC odnosi się... Czytaj całość »
Jak wiadomo weganie szukają swoich odpowiedników różnych dań. Nazwa tego dania, czyli SMALEC odnosi się zarówno do konsystencji, jak i do wyglądu!
Żyjemy w wolnym kraju więc każdy może nazywać potrawy jak chce! Nie chciałam nikogo wprowadzać w błąd (sama weganką nie jestem) ale jak dla mnie nazwa jest adekwatna bo są to danie podobne, może nie ze składu ale z konsystencji i z wyglądu na pewno ;)
P.S.
Ja bardzo chętnie spróbowała bym Twoich potraw, jestem otwarta na nowości (nie zależnie od nazwy:)), wielka szkoda że Twója działalność na Smakerze ogranicza się jedynie do krytykowania, a jest to najłatwiejsza czynność.
Czekam na jakiś Twój przepis ;)
Pozdrawiam!!!
Składniki
  • puszka białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki wody
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • Pieprz
  • Sól
  • „Skwarki” z kaszy:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta soli
Składniki