Wędlina z przyprawą cygańską

Wędlina z przyprawą cygańską
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ten zapach świeżej, domowej wędliny, unosi się po całym mieszkaniu.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka przyprawy cygańskiej
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy na najmniejszych oczkach, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek, przyprawę i żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na noc do lodówki. Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min. Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.

Komentarze do przepisu (9)

Futka 04 lutego 2016
Bajeczna, smaczna i aromatyczna. Chcę kanapki z taką węliną codziennie do pracy :D Pycha!
monikagotuje 04 lutego 2016
Bardzo smaczna wędlina,żałuję że nie mam w domu szynkowaru bo już bym próbowała twój przepis :)
cook7 06 lutego 2016
Mięsko wyszło bombowe. I ten zapach. Byłem tylko(całkiem niesłusznie) sceptyczny co do ilości czosnku. 1... Czytaj całość »
Mięsko wyszło bombowe. I ten zapach. Byłem tylko(całkiem niesłusznie) sceptyczny co do ilości czosnku. 1 główka to 1 główka i koniec. W najbliższy weekend będzie już tak jak należy.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka przyprawy cygańskiej
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz (opcjonalnie)
Składniki