Waniliowe ricotta hotcakes

Waniliowe ricotta hotcakes
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Placki idealne na leniwy poranek. Puszyste i aromatyczne.

Składniki

  • Składniki: 14 placków 2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia lub inny olej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 g sera Ricotta
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka (żółtko i białko osobno)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka syropu klonowego lub inna substancja słodząca
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia lub inny olej
  • ewentualnie odrobina mleka jeśli masa będzie za gęsta

Przygotowanie

  1. Ricottę, ziarenka wanilii, syrop/cukier, jogurt, żółtka wymieszać na gładką masę. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać wszystko razem. Białka ubić ze szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z masą. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Ciasto nakładamy łyżką - (1,5 łyżki to 1 placek). Smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owoce, konfitury lub inne smakołyki.

Składniki
  • Składniki: 14 placków 2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia lub inny olej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 g sera Ricotta
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka (żółtko i białko osobno)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka syropu klonowego lub inna substancja słodząca
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia lub inny olej
  • ewentualnie odrobina mleka jeśli masa będzie za gęsta
Składniki