Udziec z indyka z rodzynkami

Udziec z indyka z rodzynkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
mąż powiedział "mhm pycha" :)

Składniki

  • 1,2-1,5 kg udźca z indyka
  • 4 liście laurowe
  • 20 dużych rodzynek
  • zalewa:
  • 4 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • woda - tyle żeby mięso było całe zanurzone (u mnie ok. 3-4 litry)
  • 1 łyżka przyprawy myśliwskiej
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć.

    W garnku zagotować ok. 1 litra wody dodać wszystkie przyprawy, pogotować ok. 15 minut.
    Do miski, w której będzie się peklować mięso przelać wodę z przyprawami i uzupełnić zimną wodą (zalewa musi być zimna). Włożyć mięso do zalewy i wstawić do lodówki na 3-5 dni. Codziennie mieszać mięso w misce.

  2. Zapeklowane mięso wyjąć z zalewy i umyć, odsączyć.
    Na dno szynkowara/u dać 2 liście laurowe, 10 rodzynek i ciasno układać mięso. Na wierzchu położyć pozostałe rodzynki i liście laurowe.
    Zamknąć szynkowar.
    Na dnie garnka, w którym będziemy gotować szynkowar położyć ściereczkę, wstawić szynkowar, nalać zimną wodę po brzeg szynkowara. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-80 stopni zmniejszyć ogień i w tej temperaturze gotować przez 2h.

  3. Szynkowar wyjąć z wody i wystudzić, następnie wstawić do lodówki najlepiej na noc. Otworzyć szynkowar i wyjąć gotową wędlinkę w pysznej galaretce.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 25 marca 2014
Kochana, mąż wie co mówi, to jest majstersztyk dobrego gotowania :) pozdrawiam :)
Konto usunięte 25 marca 2014
Te wędlinki z szynkowara zawsze smakowicie wyglądają ale tej aparaturki nigdzie nie spotkałam.Muszę porządnie... Czytaj całość »
Te wędlinki z szynkowara zawsze smakowicie wyglądają ale tej aparaturki nigdzie nie spotkałam.Muszę porządnie poszukać.
Ewaaa 26 marca 2014
Anetko, ja bym powiedziała dokładnie to samo co Twój Połówek :)))), PYYYCHA !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,2-1,5 kg udźca z indyka
  • 4 liście laurowe
  • 20 dużych rodzynek
  • zalewa:
  • 4 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • woda - tyle żeby mięso było całe zanurzone (u mnie ok. 3-4 litry)
  • 1 łyżka przyprawy myśliwskiej
  • 2 ząbki czosnku
Składniki