Twaróg z dodatkiem zwykłego mleka

Twaróg z dodatkiem zwykłego mleka
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Twaróg z tego przepisu jest słodszy od domowego, tradycyjnego twarogu. Przepis jest prosty, a sam proces produkcji twarogu szybki.

Składniki

  • 2 l zsiadłego mleka (przepis na naszym profilu)
  • 1 l zwykłego mleka, może być pasteryzowane w niskiej temperaturze (do 74 st C)

Przygotowanie

  1. Przełóż zsiadłe mleko do garnka. Staraj się przy tym nie rozdrobnić zbytnio skrzepu.

  2. W drugim garnku zagotuj zwykłe mleko.

  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej je do garnka z kwaśnym mlekiem i delikatnie mieszaj do momentu pojawienia się skrzepu.

  4. Delikatnie mieszaj skrzep przez kilka minut, jednocześnie uważając, aby zbytnio go nie rozdrobnić.

  5. Odstaw całość do wystudzenia na 2 – 3 godziny.

  6. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.

  7. Pozostaw do ocieknięcia.

  8. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz garnek / słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zbity.

  9. Więcej przepisów na sery znajdziesz na naszej stronie pracowniaserow.pl

Składniki
  • 2 l zsiadłego mleka (przepis na naszym profilu)
  • 1 l zwykłego mleka, może być pasteryzowane w niskiej temperaturze (do 74 st C)
Składniki