1. mleko spasteryzować do 75 st.C
2. schłodzić mleko do 25 st.C
3. dodać 1-2 % szczepionki serowarskiej twarogowej*
4. koagulacja 14-16h
5. podgrzewanie na BARDZO MAŁYM OGNIU ( 1 st.C na każde 10 min.) do 35 st. C, w momencie odchodzenia od ścianek garnka pokroić na kwadraty, cały czas podgrzewając i delikatnie mieszając by się nie przypaliło
6. pozostawić ser by się odwarstwiła serwatka
7. wylać na chusty serowarskie (najlepiej klinek) lub gazę jałową, chusty klinek (gazę) po napełnieniu masą serowarską wieszamy na kilka godzin do ocieknięcia.
*Szczepionka serowarska twarogowa zawiera bakterie kwasu mlekowego: Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, opcjonalnie Streptococcus thermophilus. Szczepionki takie nie powodują powstawania oczek w serze. Nadają się również np. do zakwaszania śmietanki.
UWAGA serwatki nie wylewamy! Jest idealna do picia (bardzo wartościowa) lub jako dodatek do domowego chleba.