Twaróg domowy wędzony

Twaróg domowy wędzony
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Wędzenie serów obok solenia czy smażenia jest najstarszą metodą konserwacji tych produktów. Dym wędzarniczy powoduje uzyskanie niesamowitego smaku. Trzeba pamiętać, że dym i ciepło z wędzarni powodują odparowanie wody ze sera, dlatego najlepszym wyborem będzie twaróg pełnotłusty lub tłusty. A jak przygotować twaróg domowy – zapraszam do mojego przepisu: Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu). Do wędzenia używamy drewna drzew liściastych – ja użyłam jabłoni. Temperatura dymu max. 50 st. C. Można przed wędzeniem posolić.

Składniki

  • Twaróg tłusty (150-200g)
  • Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)

Przygotowanie

  1. 1. Ser obtoczyć w soli i pieprzu.
    2. Przełożyć do gazy jałowej ( 1 warstwa).
    3. Powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa).
    4. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st. C (bez osuszania w wędzarni) włożyć ser.
    5. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st. C.

  2. 6. Studzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 22 marca 2019
brzmi ciekawie :)
Składniki
  • Twaróg tłusty (150-200g)
  • Sól + pieprz kolorowy (do obsypania)
Składniki