Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzenie serów obok solenia czy smażenia jest najstarszą metodą konserwacji tych produktów. Dym wędzarniczy powoduje uzyskanie niesamowitego smaku. Trzeba pamiętać, że dym i ciepło z wędzarni powodują odparowanie wody ze sera, dlatego najlepszym wyborem będzie twaróg pełnotłusty lub tłusty. A jak przygotować twaróg domowy – zapraszam do mojego przepisu: Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu). Do wędzenia używamy drewna drzew liściastych – ja użyłam jabłoni. Temperatura dymu max. 50 st. C. Można przed wędzeniem posolić.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7202
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 155
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 181
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7202
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 155
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 181
Składniki
1. Ser obtoczyć w soli i pieprzu. 2. Przełożyć do gazy jałowej ( 1 warstwa). 3. Powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa). 4. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60 st. C (bez osuszania w wędzarni) włożyć ser. 5. Wędzić ok. 2-3 h w zakresie temperatur 30-40 st. C.
6. Studzić w lodówce.