Tosty francuskie z serem i pomidorem

Tosty francuskie z serem i pomidorem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pomysł na śniadanie na gorąco: chleb obtaczany w jajku, opiekany na patelni, posypany żółtym serem i podany z pomidorem.

Składniki

  • chleb 4 kromki
  • jajka 2 szt
  • papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • pomidor 1 szt
  • ser żółty starty 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy przyprawy i rozmącamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej. Kromki chleba /może być lekko czerstwy/ obtaczamy z obu stron w jajku.

  2. Następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażamy na rumiano z jednej strony. Potem kromkę przewracamy na drugą stronę a zrumienioną stronę posypujemy startym żółtym serem. Obsmażoną kromkę z roztopionym żółtym serem zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i na wierzchu układamy plaster pomidora.
    Podajemy na gorąco.

Komentarze do przepisu (6)

danielek 27 sierpnia 2018
Smacznie-100 lat tak nie robiłem :)
SlodkoSlodka83 27 sierpnia 2018
Lubimy :-)
boiskowykrol 27 sierpnia 2018
Fajne, wygląda smacznie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • chleb 4 kromki
  • jajka 2 szt
  • papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • pomidor 1 szt
  • ser żółty starty 3 łyżki
Składniki