Torcik szpinakowo marchewkowy

Przepis dnia 2019-07-09
Torcik szpinakowo marchewkowy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Naleśniki z wytrawnymi farszami, świetna metoda na szpinak i marchewkę.

Składniki

  • naleśniki: jajo, mąka, woda , sól szczypta, olej do smażenia
  • farsz szpinakowy: szpinak, feta,czosnek 4 ząbki, pieprz, gałka muszk.
  • marchewkowy: 2-3 szt, serek topiony bez olejów utwardzonych,
  • Ser żółty pełnotłusty 2 plasterki, piepez
  • na wierzch, pomidor, ser żółty pełnotłusty 10 dag
  • zielenina do posypania
  • oliwa do smażenia szpinaku

Przygotowanie

  1. Zrobiłam luźne ciasto na naleśniki, użycie malaksera z trzepaczką napowietrza ciasto.
    Usmażyłam je.

  2. Robiłam mały torcik z niewielką liczbą warstw więc użyłam 30 dag świeżego szpinaku.
    Na oliwie lekko podsmażyłam pokrojone ząbki czosnku. Gdy tylko zaczął pachnieć dodałam odrobinę wody na dno i dodałam pokrojony szpinak.
    Uparowałam go pod przykrywką, a potem odparowałam całkowicie.
    Do szpinaku dodałam fetę, starłam gałki muszkatałowej i dodałam pieprzu.

  3. Ugotowałam pokrojoną marchewkę, odcedziłam ją ale nie do końca, dodałam serek topiony i go rozpuściłam. Na koniec dodałam jeszcze żółty ser do smaku i pieprz i sól.

  4. Farsze ułożyłam na zmianę z naleśnikami. Z wierzchu położyłam plastry pomidorów obrane ze skórki i całość posypałam startym żółtym serem.
    Torcik zapiekłam do lekkiego zrumienienia sera w malutkiej tortownicy.

    U mnie było na drugie śniadanie

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (32)

KORAL 25 czerwca
Fajne :)
slodkisentyment 25 czerwca
Wygląda obłędnie :)
kuchmariola63 26 czerwca
Ciekawy przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • naleśniki: jajo, mąka, woda , sól szczypta, olej do smażenia
  • farsz szpinakowy: szpinak, feta,czosnek 4 ząbki, pieprz, gałka muszk.
  • marchewkowy: 2-3 szt, serek topiony bez olejów utwardzonych,
  • Ser żółty pełnotłusty 2 plasterki, piepez
  • na wierzch, pomidor, ser żółty pełnotłusty 10 dag
  • zielenina do posypania
  • oliwa do smażenia szpinaku
Składniki