TEMAKI z brokułowym ryżem w 20 minut

TEMAKI z brokułowym ryżem w 20  minut
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Lekkie i zdrowe temaki warzywno - owocowe. Temaki sushi - sushi zwijane w ręku można napełniać rozmaitym nadzieniem i podawać z różnymi sosami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. jedna sztuka to tylko 36 kcal.

Składniki

  • różyczki brokuła 140 g
  • cukier kokosowy 15 g, szczypta soli
  • świeży starty chrzan 2 g, lub 3/4 łyżeczki startego chrzanu ze słoika
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin, ( lub mieszanka : soku z limonki, octu ryżowego i cukru kokosowego )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kalarepka lub łodyga selera naciowego
  • 1/4 jabłka
  • 2 -3 arkusze nori ( 19 X 21 cm )
  • 2 łyżki sezamu
  • sos sojowy 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Opłukane różyczki kalafiora z szczyptą soli, 10 g cukru kokosowego zmiksować na strukturę ryżu.
    Dodać starty chrzan i mirin, wymieszać.
    Paprykę, kalarepkę ( lub seler ) i jabłko obrać i pokroić w słupki długości 7-8 cm.
    Arkusze nori pociąć na połówki.
    Resztę cukru kokosowego wymieszać z 50 ml wody.
    Tuż przed nałożeniem nadzienia każdy kawałek nori posmarować wodą z cukrem.
    Następnie umieścić po 1 łyżce masy brokułowej.
    Na skos położyć po kawałku kalarepki, papryki i jabłka, potem ciasno zwinąć w rożek.
    Sezam wysypać na talerz.
    Temaki posmarować wodą z cukrem i obtoczyć w sezamie.




  2. Podawać z sosem sojowym.

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 30 czerwca
Musiało smakować wybornie:)
Nevermore 30 czerwca
Sister, Ty to potrafisz sprawić, że nawet po kolacji język wisi na brodzie ;p
Super, pychotka :)
fafiatko 30 czerwca
Swietny przepis! Dla mnie numer jeden!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • różyczki brokuła 140 g
  • cukier kokosowy 15 g, szczypta soli
  • świeży starty chrzan 2 g, lub 3/4 łyżeczki startego chrzanu ze słoika
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin, ( lub mieszanka : soku z limonki, octu ryżowego i cukru kokosowego )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kalarepka lub łodyga selera naciowego
  • 1/4 jabłka
  • 2 -3 arkusze nori ( 19 X 21 cm )
  • 2 łyżki sezamu
  • sos sojowy 3 łyżki
Składniki