Szyszki z makiem

Szyszki z makiem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Pyszne bułeczki na drożdżach, posypane makiem. Wyglądają jak prawdziwe szyszki z lasu, dzieci za nimi przepadają.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży albo 7 g suchych
  • mleko 175 ml, ciepłe
  • woda 175 ml, ciepła
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 600 g mąki
  • 9-10 łyżek maku
  • do posmarowania:
  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do miski. Wlać ciepłe mleko. Wsypać łyżkę cukru i cukier waniliowy. Posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 15 minut. Gdy rozczyn ruszy, wbić jajko i wsypać szczyptę soli. Zamieszać łyżką, a następnie wsypać pozostały cukier, mąkę i wlać ciepłą wodę. Na koniec wlać ciepły olej.

  2. Ciasto wyrobić i zostawić pod przykryciem, aż podwoi objętość. Wyjąć na stolnicę, lekko podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na pół, każdą połówkę znowu na pół i jeszcze raz na pół. W sumie na osiem części. Każdą część formujemy w rękach na gruby wałeczek, cienszy na końcach

  3. Każdy wałeczek posypujemy po wierzchu makiem i jeszcze dobrze obtaczamy w maku. Następnie nożyczkami nacinamy ciasto symetrycznie, po obu stronach. Około 6-7 razy z każdej strony. Nacięcia lekko przesuwamy na bok.

  4. Szyszki kładziemy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. I przy pomocy pędzelka smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach 30- 35 minut na złoto.

Komentarze do przepisu (6)

SprytnaChochla 23 lutego
Ślicznie wyglądają! Prosta i efektowna dekoracja
Docherro 23 lutego
Małe śliczności i na dodatek pyszniutkie:)
kucharka-amatorka 23 lutego
Świetny pomysł!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 g świeżych drożdży albo 7 g suchych
  • mleko 175 ml, ciepłe
  • woda 175 ml, ciepła
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 600 g mąki
  • 9-10 łyżek maku
  • do posmarowania:
  • żółtko
  • 1 łyżka mleka
Składniki