Szynka z indyka

Szynka z indyka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
pyszna, chudziutka szyneczka :) wyśmienita do kanapek jak i na ciepło :)

Składniki

  • 1-1,2 kg udźca z indyka bez kości i bez skóry
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 jagody jałowca, 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do indyka, 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ok. 2 łyżki soli peklowej
  • ok. 1,5-2 litra wody

Przygotowanie

  1. Mięso umyć.
    W wodzie zagotować wszystkie przyprawy, gotować ok 20 minut, wystudzić.
    Do wystudzonej zalewy włożyć mięso i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce.
    Mięso przełożyć do szynkowara, zamknąć, szynkowar umieścić w garnku na dnie ze ściereczką, do garnka nalać wodę po rant szynkowara.
    Gotować w 80 stopniach przez 1,5 godziny. Smacznego

    Ilość soli dobrze jest regulować wg własnego smaku.

Komentarze do przepisu (15)

Konto usunięte 19 stycznia 2014
Ależ cudowna i pachnąca. Twoja rodzina ma z Tobą dobrze, tak ich zdrowo odżywiasz, jesteś wspaniała i... Czytaj całość »
Ależ cudowna i pachnąca. Twoja rodzina ma z Tobą dobrze, tak ich zdrowo odżywiasz, jesteś wspaniała i podziwiam Cię szczerze :)
dorcia41 19 stycznia 2014
Super kolejny przepis na domowa wędlinkę :)))
BEATA1978 19 stycznia 2014
Dietetyczna domowa szyneczka. Na pewno wypróbuję. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1-1,2 kg udźca z indyka bez kości i bez skóry
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 jagody jałowca, 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do indyka, 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ok. 2 łyżki soli peklowej
  • ok. 1,5-2 litra wody
Składniki