Przygotować solankę peklującą: 0,5-0,7 l wody na kg mięsa + sól peklowa - zagotować
2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku
3. Do pozostałej wody dodać przyprawy i odstawić do sparzenia aż do ostygnięcia
4. Szynkę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami
5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre).
6. Szynkę wyjąć, opłukać i włożyć w siatkę
7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie:
1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40-60 st. C.
Parzenie:
1. Zagotować wodę do postaci wrzątku
2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min.
3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie
4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min.-1h /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa)
Przechowywać w lodówce.
Komentarze do przepisu (1)