szynka pieczona w rozmarynie

szynka pieczona w rozmarynie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
wyśmienita zarówno na gorąco jak i na zimno do chleba :)

Składniki

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek rozmarynu
  • 1/2 l oleju
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozmaryn posiekać. W moździerzu ucierać czosnek z rozmarynem, solą i pieprzem, gdy już utrzemy, mieszać to z olejem. Umytą i osuszoną szynkę nacierać dokładnie mieszanką z rozmarynem. Przyprawioną szynkę przełożyć do miski i zalać resztka oleju z rozmarynem. Miskę przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki codziennie odwracając szynkę. Szynkę obwiązać sznurkiem lub włożyć w specjalną siatkę. Szynkę przełożyć na blaszkę z rusztem, polać marynatą, w której się marynowała. Blaszkę szczelnie zamknąć folią aluminiową, piec w 180 stopni przez 60 minut, po tym czasie zdjąć zdjąć ostrożnie folię i przyrumienić ją z 2 stron po 30 minut z każdej. Po upieczeniu szynkę z powrotem przykryć folią aluminiową i odstawić ją do wystygnięcia lub podawać na ciepło np. z sosem chrzanowym. Smacznego

Komentarze do przepisu (12)

Konto usunięte 17 kwietnia 2013
Szynka pieczona w rozmarynie musi być bardzo smaczna i aromatyczna:)
Jest taka kształtna,włożyłaś ją w ... Czytaj całość »
Szynka pieczona w rozmarynie musi być bardzo smaczna i aromatyczna:)
Jest taka kształtna,włożyłaś ją w siatkę do pieczenia ?
Konto usunięte 17 kwietnia 2013
Brawo Anetko , świetnie pokazany przepis , a szyneczka warta wypróbowania. Długie marynowanie dodaje mięsku... Czytaj całość »
Brawo Anetko , świetnie pokazany przepis , a szyneczka warta wypróbowania. Długie marynowanie dodaje mięsku smaku i aromatu.
Konto usunięte 17 kwietnia 2013
Ze mnie mniej doświadczona pani gotująca niż Goramarcina ale fakt pozostaje faktem że czym dłużej w... Czytaj całość »
Ze mnie mniej doświadczona pani gotująca niż Goramarcina ale fakt pozostaje faktem że czym dłużej w przyprawach tym lepszy smak.Przepis już wylądował w książce mej:-))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek rozmarynu
  • 1/2 l oleju
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
Składniki