Szynka czosnkowa (szynkowar)

Przepis dnia 2015-01-07
Szynka czosnkowa (szynkowar)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejna propozycja wędliny ,tym razem wersja z czosnkiem.

Składniki

  • 800 g szynki wieprzowej (myszka)
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku

Przygotowanie

  1. Szynkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze 80°C przez 45 min. Następnie szynkowar schładzamy ,wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Wędlina gotowa.

Komentarze do przepisu (6)

ambiwalentna 30 grudnia 2014
kupiłam szynkowar miesiąc temu i tylko żałuję jednego: że nie kupiłam większego (mam taki do 1 kg), bo przy... Czytaj całość »
kupiłam szynkowar miesiąc temu i tylko żałuję jednego: że nie kupiłam większego (mam taki do 1 kg), bo przy apetytach mojej rodzinki, wędliny znikają już po trzech dniach, jutro przygotuję powyższy przepis, dziękuję za niego i serdecznie pozdrawiam :-)
biurwa 30 grudnia 2014
zaintrygowałeś mnie tym szynkowarem... da się go jakoś zastąpić? a jak nie to zdradź jaki szynkowar polecasz?
GREGORHSPEED 30 grudnia 2014
Niestety ,wędliny to tylko w tym.Ja kupiłemm taki... Czytaj całość »
Niestety ,wędliny to tylko w tym.Ja kupiłemm taki http://archiwum.allegro.pl/oferta/szynkowar-zestaw-ziola-saletra-worki-termometr-i4659466506.html
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g szynki wieprzowej (myszka)
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
Składniki