Szybkie bułki na jogurcie. Bez drożdży i bez wyrastania

Szybkie bułki na jogurcie. Bez drożdży i bez wyrastania
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Puszyste i lekkie bułeczki śniadaniowe. Łatwe i szybkie do zrobienia, bez czekania aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są bardzo delikatne i smakują wspaniale. Podane z waszymi ulubionymi dodatkami, będą schrupane w mgnieniu oka.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki letniego mleka

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę i dodać do niej resztę składników.

    Całość wymieszać łyżką, a następnie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrobić ręcznie do uzyskania gładkiej masy.

  2. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić to dodać odrobine więcej maki.

    Z wyrobionego ciasta wydzielić 12 w miarę równych porcji i uformować z nich okrągłe bułeczki.

  3. Na bułeczkach, ostrym nożem, przez środek, zrobić nacięcia.

  4. Następnie posmarować je olejem i posypać makiem, sezamem lub ulubioną posypką.

    Piec w nagrzanym piekarniku, w 200 st. C przez 15 – 20 minut.

  5. Smacznego!

Komentarze do przepisu (11)

KulinarnaChwila 26 stycznia
pyszotka:)
SprytnaChochla 26 stycznia
Śliczne!
Nevermore 27 stycznia
Rewelacyjne bułki. Dla mnie wystarczyłoby samo masło do nich, tak jak ostatniej focie. Pychotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki letniego mleka
Składniki