Szybki chleb z ziarnami

Szybki chleb z ziarnami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tweety_28
Pyszny i bezproblemowy chleb z dużą ilością ziaren.

Składniki

  • 35 dag mąki krupczatki
  • 15 dag mąki żytniej chlebowej 720
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 0,5 szklanki otręb pszennych luz żytnich
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 litra ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól, cukier, ziarna oraz pokruszone drożdże zalać wodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało płynną konsystencję.

    Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min., potem ponownie delikatnie wymieszać i przelać ciasto co natłuszczonej keksówki, wysypanej płatkami owsianymi lub orkiszowymi. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 min.

  2. Piec w temperaturze 230 st. (górna-dolna grzałka) około 45-50 min.

    Pierwotny (przed modyfikacją) przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki :)

  3. I po chwili połowy już nie ma ;)

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 14 stycznia 2018
w końcu musze zrobić , fajnie że nie trzeba wyrabiać
Maudie 14 stycznia 2018
Idealny:))))
Nevermore 14 stycznia 2018
Domowy chleb, to jest TO :)
Wiemy z czego robimy, a jak smakuje, to już wiedzą, ci co robią, pycha :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 35 dag mąki krupczatki
  • 15 dag mąki żytniej chlebowej 720
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 0,5 szklanki otręb pszennych luz żytnich
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 litra ciepłej wody
Składniki