Szakszuka z papryką i kiełbasą krakowską

Szakszuka z papryką i kiełbasą krakowską
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_G
Rewelacyjny pomysł na śniadanie lub ciepłą kolację. Co do ilości, porcja przewidziana jest dla 4 osób, ale u nas zazwyczaj starcza dla 2. Tak ją lubimy!

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • około 120 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • przyprawy: suszone oregano, bazylia, szczypta kminu rzymskiego
  • 2-4 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.

    Kiełbasę krakowską kroimy na mniejsze paseczki.

    Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

  2. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy kiełbasę. Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy dalej. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minutki. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy suszonym oregano, bazylią, szczyptą kminu rzymskiego oraz solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem, po czym smażymy przez chwilę już bez mieszania, tak by nadmiar płynów odparował z patelni.

    Gdy to nastąpi na patelnię wybijamy jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu i zmniejszając ogień gotujemy pod przykryciem do czasu aż białko jajek się zetnie.

  3. Podajemy np z bagietką.

Składniki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • około 120 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • przyprawy: suszone oregano, bazylia, szczypta kminu rzymskiego
  • 2-4 jajka
  • sól, pieprz
Składniki