Szakszuka z kurkami – śniadanie prosto z bliskiego wschodu.

Szakszuka z kurkami – śniadanie prosto z bliskiego wschodu.
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Milycooking
Szakszuka to moja propozycja na pyszne i sycące śniadanie prosto z bliskiego wschodu. Uwielbiam je przygotowywać ponieważ sam jej widok sprawia, że chce się jeść.

Składniki

  • Jajka 4 szt
  • Szalotka 3 szt
  • Papryka zielona 1 szt
  • Pieczarki 100 g
  • Pomidorki koktajlowe 100 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Kurki 200 g
  • Pomidory krojone w puszcze 400 g ( 1 puszka )
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Kumin 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki abyśmy potem mogli je dodawać w odpowiedniej kolejności. Szalotkę i paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki a pieczarki w plastry. Kurki oczyszczamy i kroimy na kawałki wedle uznania ( ja tylko to większe kroiłem na pól, mniejsze zostawiałem w całości ). Natomiast czosnek siekamy jak najdrobniej.

  2. Gdy mamy przygotowane wszystkie produkty możemy zaczynać Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i szalotkę chwilę podsmażamy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy paprykę, po 2 minutach dokładamy na patelnie pieczarki i pomidorki koktajlowe. Wszystko mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Teraz kurki i kumin. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kolejne 5 minut.

  3. To był ostatni moment w którym mieszaliśmy naszą potrawę. Teraz gdy wszystko jest podsmażone dodajemy pomidory z puszki. Podsmażamy przez 3-5 minut bez mieszania. Następnie jajka wbijamy na pomidory. Całość przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do momentu ścięcia białka ale pamiętajcie, że idealnie było by aby żółtko zostało płynne.

    Nasza szakszuka gotowa Smacznego !!

Składniki
  • Jajka 4 szt
  • Szalotka 3 szt
  • Papryka zielona 1 szt
  • Pieczarki 100 g
  • Pomidorki koktajlowe 100 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Kurki 200 g
  • Pomidory krojone w puszcze 400 g ( 1 puszka )
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Kumin 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki