Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków z czosnkiem i przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki północnej.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Składniki
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidorki puszczą sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość posypujemy drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu. Smacznego !!!