Szakszuka

Szakszuka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Szakszuka

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała chili
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól

Przygotowanie

  1. Paprykę kroimy w większą kostkę i smażymy chwilę na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po około 2 minutach, dorzucamy do tego pokrojone w mniejsze kawałki pomidory bez skórki i poszatkowaną chili. Całość doprawiamy kminem, słodką papryką i solą, gotujemy kolejne 3 minuty. W czterech miejscach na patelni robimy zagłębienia, do których wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką. Szakszukę smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Można ją jeszcze potraktować odrobiną soli i natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 11 maja 2016
Jak zwykle pomysłowo i smacznie <3
pelen_brzuszek 11 maja 2016
Świetne :)
izaa_a 12 maja 2016
uwielbiam ją ;) latem nie ma tygodnia chyba żebym na sniadanie nie robiła
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała chili
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól
Składniki