Swojski Serek Topiony Jak u Babci.

Przepis dnia 2019-03-15
Swojski Serek Topiony Jak u Babci.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Serek topiony własnej roboty,właśnie taki robiła babcia,tylko wersja z kminkiem,a u mnie z koperkiem,chłopaki nie lubią kminku,ja też nie przepadam.Do takiego serka można dodać swoje ulubione dodatki.

Składniki

  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie

  1. Twaróg wrzucić do miseczki,wsypać sodę i sól(sól do smaku można dać mniej lub więcej),dobrze rozgnieść widelcem i wstawić do szafki na 1-2 godz.aż zacznie zmieniać kolor.

    Metody są dwie można zrobić taki serek na parze,lub na patelni.
    Na patelnie wrzucić masło,gdy się roztopi wrzucić twaróg,dać śmietanę i smażyć na średnim ogniu,aż twaróg zrobi się płynny,trzeba cały czas mieszać i ugniatać łyżką,wrzucamy żółtko i posiekany koperek,lub ulubione dodatki,dokładnie mieszamy,gdy zacznie bulgotać,przelewamy do miseczki,odstawiamy do przestygnięcia,serek się ściągnie i będzie idealny na kanapki.
    Na zdjęciu w towarzystwie swojskiego chlebka :-)

Komentarze do przepisu (19)

pelen_brzuszek 12 marca 2019
smak dzieciństwa :)
ElMar 12 marca 2019
Nie jestem miłośnikiem serków topionych, wygląda bardzo ładnie:)
fafiatko 13 marca 2019
Dle mnie to nowosc, nigdy nie jadlam a jak tak piszesz to musi byc barddzo smaczny!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego koperku
Składniki