Świąteczny Pasztet

Świąteczny Pasztet
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który możemy podać na świąteczne śniadanie.

Składniki

  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 20 dag boczku surowego
  • 2 udka z kurczaka
  • 30 dag wątroby drobiowej
  • Bułka zwykła
  • 10 dag grzybów suszonych
  • Vegeta
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 1. Mięso oraz boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z Vegetą.
    2. Grzyby moczymy w wodzie.
    3. Wątrobę czyścimy z błonek, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i również gotujemy.
    4. Mięso, boczek oraz wątrobę po ugotowaniu mielimy dwa razy w maszynce.

  2. 5. W rosole moczymy bułkę.

  3. 6. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową.
    7. Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C.

  4. 8. Po upieczeniu studzimy.
    9. Pasztet gotowy.
    10. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 13 marca
Biorem ;) Zjem i siem wypowiem hihi
KulinarnaChwila 15 marca
no to czekam ;)
Nevermore 15 marca
Po ogólnej analizie, 5 + Mała + Chaczi, świnka nie brała w tym udziału hihi, postanowiliśmy, że bierzemy do... Czytaj całość »
Po ogólnej analizie, 5 + Mała + Chaczi, świnka nie brała w tym udziału hihi, postanowiliśmy, że bierzemy do zrobienia :D
Kaczory głosu nie miały ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 20 dag boczku surowego
  • 2 udka z kurczaka
  • 30 dag wątroby drobiowej
  • Bułka zwykła
  • 10 dag grzybów suszonych
  • Vegeta
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • gałka muszkatołowa
Składniki