śniadaniowe placki z borówkowym sosem

śniadaniowe placki z borówkowym sosem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Placuszki z dodatkiem sera ricotta (można użyć serka homogenizowanego), z przepysznym sosem borówkowym

Składniki

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • ser ricotta - 250 g
  • cukier - 2 łyżki
  • jajka - 2 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • SKŁADNIKI SOSU BORÓWKOWEGO:
  • borówki - 200 g
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • dodatkowo jogurt naturalny do podania

Przygotowanie

  1. Borówki, cukier i sok z cytryny włożyć do rondelka, gotować na średnim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje.

  2. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać ricottę i jajka, wymieszać mikserem do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać 2-3 łyżki mleka.

  3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto, formować okrągłe placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki podawać z kleksem jogurtu i sosem borówkowym.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 4 dni temu
Pyszotka:)
Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • ser ricotta - 250 g
  • cukier - 2 łyżki
  • jajka - 2 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • SKŁADNIKI SOSU BORÓWKOWEGO:
  • borówki - 200 g
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • dodatkowo jogurt naturalny do podania
Składniki