Śniadaniowe bułki pszenne.

Śniadaniowe bułki pszenne.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo prosty przepis na wykonanie śniadaniowych, smacznych, pszennych bułek.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 720 50 dag
  • świeże drożdże 25 gram
  • ciepła woda/mleko 300 ml
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, sól i rozrobione w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy mąką bułki i nadcinamy je tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 25-30 minut. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego !!!!

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 27 lipca
Pieknie wygladaja!
smaker 28 lipca
Wyglądają na bardzo puszyste i lekkie - idealne na śniadanie :)
Docherro 28 lipca
Pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna Typ 720 50 dag
  • świeże drożdże 25 gram
  • ciepła woda/mleko 300 ml
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
Składniki