Smażona feta z syropem klonowym rukolą i oliwkami

Smażona feta z syropem klonowym rukolą i oliwkami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Pieczona i smażona feta z miodem zrewolucjonizowała kuchnie. I nie ma się co dziwić gdyż w obu przypadkach jest to strzał w dziesiątkę. Jest aromatyczna, kremowa, obłędna.

Składniki

  • Feta – 2 porcje prawdziwej dobrej fety po 150g
  • Oliwki kalamata – 20 sztuk
  • Oliwki zielone z nadzieniem paprykowym – 20 sztuk
  • Rukola – duża garść
  • Orzechy brazylijskie – 4-5 sztuk
  • Syrop klonowy – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Pieprz czarny
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Sery feta odsącz z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Na płaskich ale głębszych talerzach przygotuj w jednym bułkę a w drugim rozkłócone jajko z pieprzem. Ser zamocz w jajku i obtocz w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Około 4 minuty na stronę.

  2. Rukolę rozłóż po równo na talerze, polej oliwą z oliwek, na niej połóż smażony ser feta. Dodaj oliwki kalamata i oliwki zielone.

  3. Ser polej syropem klonowym, a całość posyp posiekanymi orzechami brazylijskimi. Serwuj od razu, najlepszy smak jest na ciepło.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 13 listopada 2020
Smazone/pieczone sery z syropem lub miodem sa pyszne! Bardzo mi sie podoba ten przepis.
GlobusKulinarny 19 listopada 2020
Zgadzam się w 100% :)
Składniki
  • Feta – 2 porcje prawdziwej dobrej fety po 150g
  • Oliwki kalamata – 20 sztuk
  • Oliwki zielone z nadzieniem paprykowym – 20 sztuk
  • Rukola – duża garść
  • Orzechy brazylijskie – 4-5 sztuk
  • Syrop klonowy – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Pieprz czarny
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
Składniki