Smarówka wątrobiana

Smarówka wątrobiana
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wmk
Przy wytapianiu smalcu do smażenia, pozostają skwarki, które z wątrobą są głównym składnikiem tej smarówki. Jest to smaczny, szybki i prosty przepis.

Składniki

  • Skwarki po wytopieniu smalcu 60%
  • Wątroba wieprzowa 40%
  • Cebula 100g /kg
  • Sól morska 12g / kg
  • Pieprz naturalny biały mielony 4g / kg
  • Majeranek 5g / kg
  • Gałka muszkatołowa 2g / kg
  • Lubczyk suszony 1g / kg
  • Obcjonalnie dodałem szczyptę pieprzu seczuańskiego

Przygotowanie

  1. Wątrobę moczymy w wodzie, następnie kroimy w odpowiednie paski pasujące do gardzieli maszynki do mielenia mięsa i podsmażamy, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok.
    Cebulę można również podsmażyć lub jak kto lubi zmielić na surowo.
    Tą obcję trzeba wypróbować jak komu smakuje. Ja podsmażam.

  2. Nastepnie mielimy na najmniejszym oczku ( u mnie makowe 2,7 mm) wątrobę, cebulę i na koniec zimne skwarki. Dodajemy sosik ze smażenia wątróbki z cebulą, przyprawy i dobrze mieszamy. Dosmaczamy.

  3. Smarówka jest gotowa do spożycia. można przechowywać w lodówce przez okres nie dłużej jak 2-3 dni.
    Ja dodatkowo pakuję w słoiczki i pasteryzuję 2 razy.
    Pierwszy raz 1,5 godz. od zagotowania, wystudzam, na drugi dzień 40 min. od zagotowania, wystudzam i przechowuję w lodówce. Wykonuję tą smarówkę pierwszy raz dlatego nie mogę określić jak długo po pasteryzacji można przechowywać w lodówce lub w zimnym miejscu.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 10 grudnia 2021
Najlepsze...
wmk 11 grudnia 2021
Smarówka jest smaczniasta.
Składniki
  • Skwarki po wytopieniu smalcu 60%
  • Wątroba wieprzowa 40%
  • Cebula 100g /kg
  • Sól morska 12g / kg
  • Pieprz naturalny biały mielony 4g / kg
  • Majeranek 5g / kg
  • Gałka muszkatołowa 2g / kg
  • Lubczyk suszony 1g / kg
  • Obcjonalnie dodałem szczyptę pieprzu seczuańskiego
Składniki