Słodkie bułeczki “ptaszki”.

Słodkie bułeczki “ptaszki”.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.

Składniki

  • 15 szt.
  • 250 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • Dodatkowo:
  • ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego na oczka
  • rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania, lub herbata z cukrem

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, sól i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować.
    Następnie wlać olej, wsypać cukier waniliowy, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, ma odchodzić od ręki, misy miksera.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i uformować dość długi wałek, ciasto pokroić na 15-20 pasków, w zależności od tego jakie duże chcemy uzyskać bułeczki.

  2. Każdy pasek zrolować dłońmi na ok. długość 15 cm. Zawiązać w supełek, formując z jednej końcówki główkę ptaszka z dzióbkiem- dzióbek naciąć nożyczkami, a drugi koniec spłaszczyć palcami i naciąć nożyczkami w kilku miejscach tworząc ogon ptaka. Wcisnąć w miejsce oczu ziarna pieprzu lub ziela angielskiego.

  3. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
    Gdy się napuszą, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.

  4. Piec w temp. 180 C przez 20-25 min.

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 24 marca
Pyszotka:)
ekspresjawkuchni 24 marca
Urocze :))))
BEATA1978 24 marca
Fajne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 15 szt.
  • 250 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • Dodatkowo:
  • ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego na oczka
  • rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania, lub herbata z cukrem
Składniki