Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
W zasadzie tradycyjny przepis, z nieznacznymi modyfikacjami.

Składniki

  • śledzie solone 12 szt
  • cebula 1 szt
  • jajka 6 szt
  • ogórki konserwowe 2- 3 szt
  • mielona czerwona papryka
  • sałatka jarzynowa
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Śledzie zalać wodą, moczyć przez ok. 12 godzin. Jajka ugotować na twardo, podzielić na połówki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie z oliwek, wystudzić. Ogórki podzielić na ćwiartki.
    Na talerze nakładać po łyżce sałatki jarzynowej (przepis na moim profilu: https://smaker.pl/przepis-salatka-jarzynowa-z-labadkiem,103745.htm, z tym, że do śledzi po japońsku robię sałatkę bez jajek).
    Na sałatce układać jeden lub dwa płaty śledzia, w środek włożyć połówkę jajka, posypać go mieloną papryką. Dodatkowo do każdej porcji nałożyć ćwiartki ogórka konserwowego i trochę zeszklonej cebulki.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 27 kwietnia 2014
pycha,pycha.....zabieram śledzika do konsumpcji,ale mi narobiłaś smaka....:)
Składniki
  • śledzie solone 12 szt
  • cebula 1 szt
  • jajka 6 szt
  • ogórki konserwowe 2- 3 szt
  • mielona czerwona papryka
  • sałatka jarzynowa
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
Składniki