Serowe kluski z makiem

Serowe kluski z makiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Rewelacyjne, pyszne i bardzo proste i szybkie. Doskonale pasują na śniadanie, kolację i deser.

Składniki

  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • mąka pszenna typ 500 -550 70 g
  • kasza manna 80 g
  • szczypta soli
  • Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 )
  • miód, orzechy włoskie
  • ewentualnie 40 g masła do polania

Przygotowanie

  1. Porcja dla 3-4 osób.
    Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem.
    Dodać jajko, sól, mąkę z kaszą, wymieszać łyżką.
    Następnie krótko wyrobić rękami na zwarte ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części, z każdej wałkować walec na grubość ok. 1 cm.
    Możemy podsypać max 10 g mąki.
    Walce kroić na długość 3-4 cm.
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia.
    Podawać ciepłe posypane makiem, orzechami i polane miodem.
    Można polać też roztopionym masłem.

Składniki
  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • mąka pszenna typ 500 -550 70 g
  • kasza manna 80 g
  • szczypta soli
  • Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 )
  • miód, orzechy włoskie
  • ewentualnie 40 g masła do polania
Składniki