Serek topiony (z twarogu)

Serek topiony (z twarogu)
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ewadanuta
Pyszny serek topiony własnej roboty, domownikom bardziej smakuje niż sklepowe serki topione:):)

Składniki

  • twarog połtłusty, 2 kostki
  • jajko (żółtko), 2
  • masło, 2 łyżki
  • soda, łyżeczka
  • sól, do smaku
  • papryka, pół
  • cebula, średnia

Przygotowanie

  1. Twaróg, sodę i sól mieszamy razem i odstawiamy na godzinkę-dwie(twaróg zacznie się jakby rozpuszczać, topnieć). W tym czasie podsmażamy pokrojone w drobna kosteczkę warzywka na masełku (ja akurat dodałam paprykę i cebule i odrobinę chilli ale tu można pokombinować jak się chce).

  2. Gdy warzywa zmiękną dodajemy nasz twaróg, zmniejszamy płomień i mieszamy aby wymieszać twaróg z warzywami. Następnie dodajemy żółtka i podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Tak przygotowany serek przelewamy do pojemniczka i zostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia( na ciepło tez jest bardzo dobry). Wspaniałe danie na śniadanie z ciepłymi bułeczkami mniam:) SMACZNEGO!

  4. Uwagi: gdyby było za geste należny dodać więcej masełka natomiast gdyby było za rzadkie należy dodać jeszcze jedno żółtko:).

Komentarze do przepisu (9)

edytek 06 sierpnia 2010
Ciekawy przepis, nigdy nie próbowałam takiego domowego serka topionego.
ewadanuta 07 sierpnia 2010
Naprawdę polecam spróbować bo warto jest przepyszny, prosto się go robi i tanio wychodzi :) proporcje można... Czytaj całość »
Naprawdę polecam spróbować bo warto jest przepyszny, prosto się go robi i tanio wychodzi :) proporcje można zwiększać lub zmniejszać i kombinować ze wszystkiego co mamy w lodowce wszelakie wędlinki, warzywa :)
wioleta333 08 sierpnia 2010
napewno zrobię ....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • twarog połtłusty, 2 kostki
  • jajko (żółtko), 2
  • masło, 2 łyżki
  • soda, łyżeczka
  • sól, do smaku
  • papryka, pół
  • cebula, średnia
Składniki